Πανσέτα ρολό με τραγανή πέτσα και γέμιση με βερίκοκα και μέλι

VIEWS

1/52/53/54/55/5 4,36 / 5 (11 αξιολογήσεις)
Loading...

Η τραγανή πέτσα και η γλυκιά γέμιση με αρώματα βοτάνων κάνουν την πανσέτα ένα εντυπωσιακό γιορτινό πιάτο με εγγυημένα αποτελέσματα. Οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιατούν τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση. Ζητήστε από το χασάπη σας να σας βρει καλό κομμάτι και να σας το προετοιμάσει για τύλιγμα. Αν κατοικείτε στα ανατολικά ή στα βόρεια προάστια εμπιστευτείτε το “Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης” για νόστιμο κρέας και σωστή προετοιμασία.

Αν το δέσιμο με τον σπάγγο σας φαίνεται δύσκολο μπορείτε να χρησμοποιήσετε αυτά  τα ειδικά λαστιχάκια – θηλειές σιλικόνης για να δένετε εύκολα τα ρολά σας.

Υλικά

(για 8-10 άτομα)

  • 3 κιλά χοιρινή πανσέτα με το δέρμα (ζητήστε από το χασάπη να σας την προετοιμάσει για τύλιγμα / ρολό)
  • 175 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 6 φέτες μπέικον κομμένες σε κομματάκια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 10 φυλλαράκια φασκόμηλο ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ψίχουλα από φρέσκο ψωμί
  • 3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1-2 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σωτάρουμε μέχρι να να μαλακώσει το κρεμμύδι.

  2. Απλώνουμε την πανσέτα στον πάγκο της κουζίνας με την πέτσα προς τα πάνω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κοπίδι χαράζουμε την πέτσα ανά 1 εκατοστό περίπου (όχι πολύ βαθιά) και αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι τρίβοντας με τα χέρια ώστε να μπαίνει αλάτι και στις χαραγματιές.

  3. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε το σωταρισμένο κρεμμύδι με το μπέικον με τα βερίκοκα το μαϊντανό, το φασκόμηλο, τα ψίχουλα, 2κ.σ. λάδι και την μισή ποσότητα από το θυμάρι.

  4. Πανσέτα ρολό με τραγανή πέτσα και γέμιση με βερίκοκα και μέλι
  5. Γυρίζουμε την πανσέτα από την εσωτερική πλευρά, αλατίζουμε ελαφρά και αλοίφουμε με το μέλι (ζεστάνετε το μέλι για 15 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να είναι πιο λεπτόρρευστο). Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και το υπόλοιπο θυμάρι.

  6. Πανσέτα ρολό με τραγανή πέτσα και γέμιση με βερίκοκα και μέλι
  7. Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο της πανσέτας, τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σπάγκο κουζίνας (ή με τα ειδικά λαστιχάκια που αναφέρω στην εισαγωγή)

  8. Πανσέτα ρολό με τραγανή πέτσα και γέμιση με βερίκοκα και μέλι
  9. Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα) και το βάζουμε στο ψυγείο ξεσκέπαστο 2-4 ώρες (ή και ολόκληρη νύχτα) ώστε να αφυδατωθεί η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή στο ψήσιμο.

  10. Πανσέτα ρολό με τραγανή πέτσα και γέμιση με βερίκοκα και μέλι
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220oC. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, το αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι, αλατίζουμε ελαφρά και ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για μισή ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180oC και ψήνουμε για 2 1/2 ώρες περίπου. Ανεβάζουμε ξανά τη θερμοκρασία στους 220oC  και ψήνουμε γι ακόμα μισή ώρα έως ότου η πέτσα γίνει τραγανή (σε αυτή τη φάση μπορεί να μαυρίσει λίγο η πέτσα)

  12. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το ρολό να κρυώσει για 30-45 λεπτά σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

  13. Σερβίρουμε με τραγανές πατάτες φούρνου (χρησιμοποιείτε στις πατάτες το λίπος που βγήκε στο ταψί από το ρολό αφού το σουρώσετε) ή άλλα ψητά λαχανικά και σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!

panseta-rolo-me-tragani-petsa-final

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *