Σοκολατένιο κέικ “του διαβόλου” – Devil’s Cake

VIEWS

1/52/53/54/55/5 4,15 / 5 (13 αξιολογήσεις)
Loading...

Ένα ακόμα ψηλό και εντυπωσιακό αμερικάνικο κέικ όπως το Red Velvet CheeseCake αυτή τη φορά όμως με σοκολάτα! Οι λάτρες τις σοκολάτας, όπως και εμείς άλλωστε, θα λατρέψουν την πλούσια γεύση του και την πυκνή και ζουμερή υφή του. Μπορείτε να το σερβίρετε σε ένα γιορτινό τραπέζι ή και σαν τούρτα γενεθλίων.

Θα χρειαστείτε τρία ίδιου μεγέθους ταψιά – φόρμες 21cm όπως και στο Red Velvet CheeseCake (κατά προτίμηση με ελατήριο).

Φτιάξτε το γλάσο / γέμιση πρίν ξεκινήστε με το υπόλοιπο κέικ ώστε να έχετε χρόνο μέχρι να κρυώσει και να πήξει.

Υλικά

Για το κέικ

  • 1 1/2 κούπα (3 sticks) ανάλατο βούτυρο
  • 1 κούπα κακάο
  • 1/2 κούπα βραστό νερό
  • 2 1/4 κούπες ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα γάλα πλήρες

Για το γλάσο / γέμιση

  • 680 γρ. σοκολάτα 50%-60% περιεκτικότητας σε κακάο (ημίγλυκη)
  • 4 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού (light corn syrup)*

Εκτέλεση

Σοκολατένιο κέικ “του διαβόλου” – Devil’s Cake

Για το γλάσο / γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη σοκολάτα και αναμιγνύουμε με την κρέμα γάλακτος. Μαγειρεύουμε σε πολλή χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δέσουν. Στη συνέχεια δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  2. Ρίχνουμε στο μίγμα το σιρόπι και μεταφέρουμε το γλάσσο σε μεταλικό μπωλ. Το αφήνουμε να κρυώσει έως ότου πήξει ώστε να μπορεί να απλωθεί με σπάτουλα, περίπου δύο ώρες, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά.

Για το κέικ

  1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 380oC και τοποθετούμε δύο σχάρες στο κέντρο. Βουτυρώνουμε 3 ταψιά – φόρμες διαμέτρου 20 – 21cm και τα “ντύνουμε” με κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού. Βάζουμε το χαρτί και στη συνέχεια πασπαλίζουμε τη βάση και τα πλάγια κάθε φόρμας με κακάο. Τινάζουμε για να φύγει η περιττή ποσότητα κακάο.

  2. Κοσκινίζουμε 3/4 κούπας κακάο σε ένα μπωλ και χτυπάμε με το βραστό νερό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το κακάο.

  3. Χτυπάμε στο μίξερ, με το εξάρτημα “φτερό”, σε χαμηλή ταχύτητα το βούτυρο ώσπου να γίνει κρεμώδες. Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη χτυπώντας για 3-4 λεπτά καθαρίζοντας με σπάτουλα τα τοιχώματα του μπωλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια και σιγά σιγά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπωλ με τη σπάτουλα έως ότου η ζύμη αρχίσει “να κολλάει”.

  4. Σε μεγάλο μπωλ ανακατέυουμε το κοσκινισμένο αλέυρι με τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα στο κακάο και ανακατεύουμε καλά με συρμάτινο χτυπητήρι.

  5. Με το μίξερ να λειτουργεί προσθέτουμε στο μίγμα βούτυρου ζάχαρης και αυγών εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι και το κακάο αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.

  6. Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη στις φόρμες. Βάζουμε τις φόρμες στο φούρνο και ψήνουμε έως ότου η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, για 35-40 λέπτα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλλάζουμε θέση στις φόρμες μέσα στο φούρνο ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο. Βγάζουμε τις φόρμες από το φούρνο και τις βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουνε για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κέικ από τις φόρμες και τα αφήνουμε πάνω στη σχάρα έως ότου κρυώσουν εντελώς.

  7. Σοκολατένιο κέικ “του διαβόλου” – Devil’s Cake
  8. Βάζουμε το ένα από τα τρία κέικ στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε. Απλώνουμε στο πάνω μέρος 1 1/2 κούπα από το γλάσσο. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο κέικ και απλώνουμε επίσης 1 1/12 κούπα γλάσσο στο επάνω μέρος. Βάζουμε στη συνέχεια και το τρίτο κέικ και καλύπτουμε με το υπόλοιπο γλάσσο.

  9. Σοκολατένιο κέικ “του διαβόλου” – Devil’s Cake

Καλή επιτυχία!

*Αν δεν βρίσκετε στην αγορά light corn syrup μπορείτε να αντικαταστήσετε με σιρόπι ζάχαρης : γίνεται με 1 – 1/4 κούπες ζάχαρη και 1/3 φλιτζάνι νερό, βρασμένα μαζί μέχρι να γίνει σιρόπι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *