Ψάρι Σούπα από την Αγία Γαλήνη, Κρήτη

VIEWS

1/52/53/54/55/5 4,50 / 5 (2 αξιολογήσεις)
Loading...

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει …σιγά σιγά… μια πολύ ωραία λύση για να μαγειρέψουμε το ψάρι είναι η ψαρόσουπα. Όλοι μας την έχουμε δοκιμάσει σε διάφορες εκδοχές, από απλό σουρωμένο ζωμό ψαριού έως αυγοκομμένη σούπα με αλεσμένα λαχανικά και ρύζι!

Για να είμαι ακριβής όταν ήμουν μικρή θυμάμαι ότι για να φάω ψάρι σούπα το χαρτζιλίκι έπρεπε να είναι τουλάχιστον 100 δραχμές! Επίσης είχα κάνει δια βίου συμφωνία με τη μητέρα μου ότι θα μου καθαρίζει τα ψάρια. Ευτυχώς που παντού πια το ψάρι το καθαρίζουν και την πάτησα μόνο μία φορά με κατεψυγμένο κοκκινόψαρο… μια φίλη με είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν καθαρισμένο :)

Παραθέτω λοιπόν την παρακάτω συνταγή στην οποία άργησα να καταλήξω. Η σούπα είναι βελουτέ καθώς στο τέλος πολτοποιούμε τα βρασμένα λαχανικά και τα προσθέτουμε στο ζωμό. Επιπλέον δεν χρειάζεται να προσθέσετε ρύζι καθώς η σούπα είναι αρκετά πυκνή.

Υλικά

για 4-6 μερίδες

  • 2 κιλά ψάρι (μπακαλιάρος, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια)
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 κιλό καρότα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 λίτρα νερό
  • Προαιρετικά: 1/2 κούπα ρύζι για σούπα

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το ψάρι, του ρίχνουμε λεμόνι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Αν το ψάρι είναι μεγάλο το έχουμε κόψει σε μεγάλες μερίδες. Οι μερίδες πρέπει να είναι μεγάλες ώστε να μη διαλυθεί το ψάρι στο βράσιμο. Ωστόσο αν έχουμε για παράδειγμα μπακαλιαράκια του μισού κιλού μπορούμε να τα αφήσουμε ολόκληρα.

2. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Για να επιταχύνω τη διαδικασία χρησιμοποιώ χύτρα για το βράσιμο των λαχανικών.

3. Ρίχνουμε στη χύτρα το νερό, το λάδι, όλα τα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 15 λεπτά.

4. Προσθέτουμε το ψάρι, και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά με ανοιχτό καπάκι αυτή τη φορά.

5. Στο τέλος βγάζουμε προσεκτικά το ψάρι και αφαιρούμε την πέτσα του όσο είναι ζεστό! Μπορούμε να το ξεκοκαλίσουμε και αργότερα, όσο πιο ζεστό είναι όμως τόσο ευκολότερη είναι η διαδικασία.

6. Πίσω στη σούπα, αφαιρούμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε σταδιακά σε μπλέντερ με μια κουταλιά ζωμό και τα πολτοποιούμε. Εδώ χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα για να μην κάνουμε την κουζίνα έτοιμη για διαφήμιση καθαριστικού! Στο δικό μου μπλέντερ, αν το περιεχόμενο του κάδου είναι καυτό δεν πρέπει να τοποθετήσουμε το μικρό καπάκι. Αν φυσικά διαθέτετε πίμερ τότε γλιτώνετε αυτό το στάδιο και το πλύσιμο που συνεπάγεται…

7. Σουρώνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και προσθέτουμε τον πολτό των λαχανικών. Ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών και βράζουμε σε μέτρια ένταση για άλλα 5 λεπτά.

8. Προαιρετικά προσθέτουμε το ρύζι, βράζουμε για άλλα 20 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι. Αν χρειαστεί διαλύουμε με λίγο νερό για να μην γίνει η σούπα πηχτή.

9. Σερβίρουμε βάζοντας μικρά κομμάτια ψαριού στη σούπα και έχοντας το υπόλοιπο ψάρι σε πιατέλα.

3 σχόλια

  1. Σε ευχαριστώ Pepi! Ωραία και καθαρή λύση αυτή που προτείνεις με το βράσιμο του ψαριού στην αρχή! Όντως το ψάρεμα στη σούπα με τα λαχανικά δεν είναι εύκολη υπόθεση :) …βέβαια μπορείς να έχεις αφαιρέσει τα λαχανικά πριν προσθέσεις το ψάρι στη σούπα… εξαρτάται από το κέφι μας πάντα! Καλημέρα

  2. Οι ψαρόσουπες γενικά γίνονται ωραίες και με διάφορα μικρά ψαράκια. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση δεν μένει ψάρι για να φας και τότε χρειάζεται σιγουρα η παραλλαγή της Pepi (να βράσεις πρώτα τα ψάρια και μάλιστα να σουρώσεις το νερό στη συνέχεια)

  3. Ωραια η συνταγη αγαπητη demideli.Όπως κ οι υπόλοιπες που έχεις ανεβάσει.Τα μουστοκουλουρα τα έκανα με επιτυχία! Μια παρατήρηση έχω για τη σούπα, αυτό δηλαδή που κάνω εγω είναι να βράζω πρώτα το ψάρι, να το αφαιρώ από το νερό, να σουρώνω, κ στο ζωμό του ψαριού να βράζω λαχανικά.Πως σου φαίνεται αυτό?Η υπόλοιπη διαδικασία ειναι η ιδια (μετά άλεσμα λαχανικών κτλ.)Περιμενω την γνώμη σου όπως κ την επόμενη συνταγή..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *