Κρητικό Πιλάφι ή Γαμοπίλαφο

VIEWS

1/52/53/54/55/5 4,33 / 5 (9 αξιολογήσεις)
Loading...

Το πιλάφι είναι το πρώτο φαγητό στην Κρήτη σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσια, δεν παύει όμως να είναι απαραίτητο στο εορταστικό τραπέζι και σε κάθε εκδήλωση  χαράς.

Όλη τη νοστιμιά αυτής της παραδοσιακής συνταγής θα την απολαύσετε τη στιγμή που το πιλάφι είναι ζεστό, για αυτό ακόμα και αν έχετε κόσμο στο σπίτι αφήστε το βράσιμο του ρυζιού και το “κάψιμο” με το βούτυρο στο τέλος.

Συνταγή

Υλικά

  • 2 κιλά Ζυγούρι (η μητέρα μου προτιμά χεράκι επειδή το θεωρεί περισσότερο εύγεστο). Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρνάκι ή κατσίκι
  • 1 Κοτόπουλο χωριάτικο
  • 1 Κρεμμύδι
  • 3 κούπες Ρύζι καρολίνα
  • 4 κουταλιές της σούπας Στακοβούτυρο
  • 2 Λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρέας. Το κόβουμε σε μεγάλες μερίδες, και το τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό περίπου μέχρι τη μέση, να σκεπάζει το κρέας.

2. Αλατίζουμε και όταν αρχίζει  να σιγοβράζει αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται με επιμέλεια.

3. Όταν πλέον είναι καθαρός ο ζωμός προσθέτουμε  το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και αφήνουμε το κρέας να βράσει καλά σε μέτρια θερμοκρασία.

4. Αν το κοτόπουλο βράσει νωρίτερα από το ζυγούρι, το αποσύρουμε, το τοποθετούμε σε σκεύος που να διατηρεί τη θερμοκρασία, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο  πιπέρι. Κατά τον ίδιο τρόπο θα προσθέσουμε αργότερα και το ζυγούρι στο σκεύος.

5. Σουρώνουμε τον ζωμό, (εάν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νερό) τον μετράμε και βάζουμε 9 κούπες στην κατσαρόλα να βράσει

6. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι εάν χρειάζεται, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε τον χυμό του ενός λεμονιού και παρακολουθούμε το ρύζι μας να βράσει τόσο ώστε να είναι σπυρωτό.

7. Στο μεταξύ έχουμε κάψει το βούτυρο σε ένα μπρίκι μέχρι να αρχίσει να αχνίζει

8. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο περιχύνουμε το καυτό βούτυρο και ανακατεύουμε προσεκτικά το πιλάφι να βουτυρωθεί παντού

9. Σκεπάζουμε για λίγο την κατσαρόλα  με μία βαμβακερή πετσέτα.

10. Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο  πιπέρι, και το συνοδεύουμε  με το κρέας.

Καλή όρεξη!!!

TIPS :

  • Κρατήστε ζωμό -διατηρείται στην κατάψυξη- και δοκιμάστε να φτιάξετε ιταλικό ριζότο με αρμπόριο ακολουθώντας τη βασική συνταγή όπου αντί για ζωμό κοτόπουλου θα χρησιμοποιήσετε αυτό το ζωμό και στο τέλος θα το κάψετε με ελάχιστο βούτυρο, θα προσθέσετε ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο ελαφρώς σωταρισμένο απάκι

Βρείτε εδώ όλες τις συνταγές για ριζότο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *