Ιταλική Πανακότα Βανίλιας με Σως Φράουλας

VIEWS

1/52/53/54/55/5 3,86 / 5 (7 αξιολογήσεις)
Loading...

Κυριακή Μαϊου και είμαστε καλεσμένοι…αρμένικα… στην Πέννυ, από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ… Η παρέα πολύ μεγάλη, οι απόψεις πολύχρωμες, ο καιρός τέλειος, η διάθεση για φαγητό και γλυκό να μη χαλάει με τίποτα. Η Πέννυ κεφάτη και ακούραστη ήταν όλη μέρα μια έκπληξη με αποκορύφωμα το βράδυ…κρατηθείτε για το τέλος του post.

Αυτή την εποχή βρίσκουμε τις καλύτερες φράουλες, ετοίμασα λοιπόν για τη συγκεκριμένη ημέρα μια γνήσια ιταλική συνταγή πανακότας με πλούσια σως φράουλας που ήταν αρωματισμένη με λευκό πόρτο. Η πανακότα είναι ιταλικό γλυκό που προέρχεται από τη Βόρεια Ιταλία που έχει μεγάλη παράδοση στα γαλακτοκομικά. Απαλός βρασμός της κρέμας γάλακτος, και διάλυση σε αυτήν ζάχαρης και ζελατίνης μας δίνουν μια κρέμα που όταν παγώσει είναι ιδιαίτερα γευστική και συνοδεύεται τέλεια με διάφορες σως φρούτων, σοκολάτας, καραμέλας ή αν θέλετε  να την φέρετε σε ελληνικά δεδομένα με μέλι και τριμμένα, ελαφρά καβουρδισμένα αμύγδαλα.Τη συνταγή της πανακότας τη βρήκε ο καλός μου και θα την βρείτε παρακάτω για 1 λίτρο κρέμας γάλακτος. Η ορθογώνια φόρμα μου ωστόσο χώραγε ενάμιση λίτρο (μετρήστε με νερό πριν καταλήξετε στο σκεύος και την ποσότητα) οπότε άλλαξα τις αναλογίες. Το ενάμιση λίτρο έβγαλε 10 περίπου μερίδες.

για την πανακότα

Υλικά:

  1. 1 λίτρο κρέμα γάλακτος
  2. 100 γρ. ζάχαρη
  3. 1 φασόλι βανίλια ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  4. 25 γρ. ζελατίνα σε φύλλα

Εκτέλεση:

  1. Σε μπολ ανάμειξης που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμμάτων (π.χ. γυάλινο) διαλύουμε τη ζάχαρη στην κρέμα γάλακτος.
  2. Βάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμμάτων για 3 περίπου λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προφανώς και μπορείτε να διαλύσετε τη ζάχαρη στην κρέμα χρησιμοποιώντας κατσαρόλα και την εστία της κουζίνας σας.
  3. Κόβουμε κατά μήκος το φασόλι της βανίλας, αφαιρούμε τα αρωματικά μαύρα σποράκια και τα προσθέτουμε στη ζεστή κρέμα. Επιπλέον προσθέτουμε και το περίβλημα στην κρέμα και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο μείγμα.
  4. Αφού περάσουν 30 λεπτά βαζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε 1 λίτρο κρύο νερό για 5 με 7 λεπτά έως ότου μαλακώσουν (διαβάστε και τις οδηγίες στη συσκευασία) . Μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα της ζελατίνας ξαναζεσταίνουμε την κρέμα αφού έχουμε αφαιρέσει το περίβλημα της βανίλιας
  5. Στίβουμε τη ζελατίνα και την προσθέτουμε στη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί
  6. Σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε “ντύσει” με διάφανη μεμβράνη ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ μέχρι να πήξει καλά
  7. Ξεφορμάρουμε εύκολα αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε ορθογώνιο δίσκο, αφαιρώντας τη μεμβράνη.

για την σως φράουλας

Υλικά:

  1. 1/2 κιλό φράουλες
  2. 150 γρ. ζάχαρη
  3. χυμός 1/2 λεμονιού
  4. 80 γρ.πόρτο λευκό (για πιο γλυκό αποτέλεσμα προτιμήστε γλυκό λευκό κρασί)

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις φράουλες
  • Ρίχνουμε στις φράουλες τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα για μια ώρα ώστε οι φράουλες να βγάλουν αρκετούς χυμούς.
  • Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το λεμόνι και βράζουμε για 3 λεπτά. Με πίμερ (ή στο μπλέντερ) πολτοποιούμε το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλκοόλ και ανακατεύουμε καλά
  • Συντηρούμε τη σως σε κλειστό γυάλινο βάζο στο ψυγείο

Σχετικά με το μεσημεριανό φαγητό, φάγαμε απίστευτες λιχουδιές που μας έψησε ο Στέλιος στο BBQ  και η βραδυνή έκπληξη ήταν σούπα από μοσχάρι κιλότο, με ρύζι αυγολέμονο η οποία συνοδεύτηκε από 4 πιατέλες με βρστό κρέας τσιγαρισμένο και αυγά μάτια…ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΆνοιξη είσαι υπέροχη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *