Σουρωτή Τυρόπιτα

VIEWS

1/52/53/54/55/5 3,73 / 5 (11 αξιολογήσεις)
Loading...

Πανεύκολη αλλά εντυπωσιακή τυρόπιτα. Τη συνταγή μου την έχει δώσει η μητέρα του καλού μου και είναι τόσο εύκολη που την έφτιαξα πρώτη φορά με επιτυχία χωρίς να την έχω δοκιμάσει και έχοντας ακούσει μόνο την περιγραφή της. Η διαφορά της από τις άλλες τυρόπιτες είναι ότι στη γέμιση θα γευτείτε και φύλλο το οποίο έχει παραμείνει ζουμερό!

Θα χρειαστείτε ένα κιλό τυρί με τις αναλογίες που αναφέρονται παρακάτω, ωστόσο σήμερα χρησιμοποίησα εκτός από φέτα, γραβιέρα και κασέρι, προβολόνε και σφέλα.

Υλικά:

  • 1 πακέτο Φύλλο Κρούστας
  • 340 γρ. Φέτα
  • 330 γρ. Γραβιέρα
  • 330 γρ. Κασέρι
  • 1 ποτήρι Γάλα
  • 4 Αυγά χτυπημένα
  • 150 γρ. Βούτυρο ή Βιτάμ

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου

2. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο

3. Τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε

4. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και τα ανακατεύουμε καλά

5. Λιώνουμε το βούτυρο ή το βιτάμ για 30 δεύτερα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι

6. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και ρίχνουμε σε κάθε ένα 1-1,5 χούφτα τυριά

7. Σουρώνουμε κάθε φύλλο σαν βεντάλια κατά μήκος της μεγάλης πλευράς


8. Τοποθετούμε κάθε “μπαστουνάκι” φύλλου στο σκεύος ξεκινώντας περιμετρικά και συνεχίζουμε να τοποθετούμε τα υπόλοιπα κυκλικά προς το κέντρο

9. Ρίχνουμε σιγά σιγά με κουτάλι το λιωμένο βούτυρο ώστε να απορροφηθεί και τέλος ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα. Εάν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος, καλό είναι πριν το ψήσιμο να αφήσουμε την πίτα μας να σταθεί τουλάχιστο μισή ώρα για να απορροφηθούν τα υγρά
(αυγά και γάλα)

10. Ψήνουμε για 1 ώρα. Αν χρειαστεί το τελευταίο τέταρτο σκεπάζουμε την τυρόπιτα με αλουμινόχαρτο στο οποίο έχουμε κάνει τρύπες

TIPS :

  • Το πακέτο φύλλου που είχα αγοράσει είχε 14 φύλλα και χρησιμοποίησα τελικά τα 10

11 σχόλια

  1. Γεια σου Chef! Αργώ να απαντήσω αλλά τελικά σου απαντώ :). Όχι δεν έβαλα την σουρωτή γιατί αυτή τη φορά έβαλα τα αυγά και ήθελα να δω αν θα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελικά φούσκωσε μια χαρά. Όμως, λέω να δοκιμάσω με λιγότερα αυγά και τότε θα βάλω τη σουρωτή για να δω τι θα γίνει.

    Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να βάλεις μια ενότητα στο site σου για διάφορες συνταγές με λίγα λιπαρά για αυτούς που έχουνε πρόβλημα με χοληστερίνη. Θέλω να δοκιμάσω διάφορα πράγματα για τον μικρό μου που έχει αρκετά υψηλή χοληστερίνη και θέλω ιδέες.

    Thank you

  2. Καλησπέρα,

    την ξανα έφτιαξα την τυρόπιτα το Σάββατο και αυτή τη φορά μου πέτυχε. Τουλάχιστον από τα σχόλια που έλαβα από τον άντρα μου, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, πιστεύω πως τα λέει όλα. :)

    Λοιπόν, έκανα όμως πάλι αλλαγές για να την κάνω πιο Light λόγω οικογενειακής χοληστερίνης :(. Βέβαια κατόπιν καθοδήγησης δικής σου έβαλα τα εξής:
    – Μισό κιλό φέτα Milner
    – Μισό κιλό κίτρινο τυρί Fina
    – 1 κόκκινη πιπεριά (μου αρέσει πολύ μέσα στην τυρόπιτα και όντως της έδωσε πολύ ωραία γεύση)
    – 4 αυγά όπως λές στη συνταγή αλλά τα 2 με κρόκο

    Επίσης, για ευκολία και βασικά για να μην μου σπάνε τα φύλλα και φεύγει η γέμιση δεν σούρωσα τα φύλλα οπότε δεν είχε την ωραία εμφάνιση που έχει η δική σου αλλά δεν πειράζει ήτανε πολύ νόστιμη.
    Αυτά και για την τυρόπιτα…thanks για τις συμβουλές

    1. Έχω να πω ότι την έφτιαξες τέλεια!!! Μου άρεσε πολύ ήταν πολύ γευστική και αφράτη και από εμφάνιση σούπερ!!! Τη σουρωτή την έβαλες τελικά;;;

  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΟΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΡΑΠΕΖΙ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΩΣΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.

  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΟΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΡΑΠΕΖΙ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΩΣΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.

  5. Λοιπόν, την έφτιαξα την τυρόπιτα. Επειδή έκατα παρατυπίες δεν είχα το δικό σου αποτέλεσμα. Όμως ήτανε πολύ πολύ νόστιμη ιδίως τις επόμενες 2 μέρες αφότου την έφτιαξα.
    Αυτό που άλλαξα είναι ότι δεν έβαλα 4 αυγά αλλά μόνο 2 οπότε δεν φούσκωσε όπως η δική σου. Μου είπε η μαμά μου ότι αν ρίξω μια σουρωτή πριν την βάλω στον φούρνο θα γίνει πολύ αφράτη. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά. Επίσης, την επόμενη φορά σκέφτομαι να μην βάλω όλα τα τυριά αλλά να την κάνω light. Δηλαδή να βάλω μισό κιλό φέτα Light και μισό κιλό Milner κίτρινο τυρί. Μου φάνηκε πολύ αλμυρή και επίσης με πολλά λιπαρά οπότε θα επιχειρήσω την πιο light version.Τέλος, έκανα το λάθος να την ψήσω σε αέρα ενώ πιστεύω πως θελει τον χρόνο της με αντίσταση. Α! και κάτι σημαντικό. Τα φύλλα δεν πρέπει να έχουνε μείνει πολύ ώρα έξω και ξεραθούνε γιατί μετά σπάνε και δεν κρατάνε τα τυριά. ΠΟλύ ωραία τυροπιτούλα και πολύ χορταστική. Δυο κομμάτια κανονικά με καλύψανε σαν ένα πλήρες γεύμα!!!

    1. Τη σόδα την έχω ακούσει και εγώ και θα τη δοκιμάσω στη light version με τα 2 αυγά. Thank u!!!

  6. Μου αρέσουν οι τυρόπιτες και η δική σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και εύκολη.
    Δεν απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας. Φέτα, γραβιέρα, κασέρι, τέλεια θα είναι!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *