Σαμπάνια: Οι φυσαλίδες της Γιορτής!

VIEWS

1/52/53/54/55/5 (0 αξιολογήσεις)
Loading...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η Πρωτοχρονιά και ιδιαίτερα η αλλαγή του χρόνου σημαίνει (μεταξύ άλλων) σαμπάνια.

Ο όρος «σαμπάνια» αφορά το (αφρώδες) κρασί με προστατευόμενη προέλευση από την περιοχή της Καμπανίας, της πιο βόρειας οινοπαραγωγικής περιοχής της Γαλλίας, με «πρωτεύουσα» το Epernay. Έτσι επιτρέπεται να ονομάζεται μόνο ο οίνος που παράγεται στην περιοχή αυτή, και με βάση συγκεκριμένη μέθοδο οινοποίησης.

Yπάρχουν βέβαια και αφρώδη κρασιά πολύ καλής ποιότητας από άλλες χώρες όπως Cava από την Ισπανία, Prosecco από την Ιταλία, Sekt από τη Γερμανία, αλλά και Cremants – αφρώδεις οίνοι από περιοχές της Γαλλίας εκτός Καμπανίας. Υπάρχουν επίσης και πολύ ωραία αφρώδη ελληνικά κρασιά (δοκιμάστε ΑΜΑΛΙΑ BRUT του ΤΣΕΛΕΠΟΥ – από μοσχοφίλερο). Υπάρχουν βέβαια και τα “σκουπίδια” (ναι σαν αυτά που ανοίγουν στις τραγουδίστριες στα μπουζούκια) που καλό είναι να τα αποφύγετε για το καλό της γεύσης σας και του… κεφαλίου σας.

Τα ποτήρια της σαμπάνιας είναι τα μακρόστενα ποτήρια τύπου flute, το σχήμα των οποίων είναι σχεδιασμένο για να κατευθύνει σωστά τα αρώματα προς το μύτη και το στόμα, προφυλάσσοντας παράλληλα τη θερμοκρασία και τον αφρισμό του περιεχομένου. Φυσικά θα προτιμήσετε  τα ποτήρια από καθαρό κρύσταλλο, η ανομοιογενής επιφάνεια του οποίου θα διατηρήσει τις φυσαλίδες της ζωντανές για μεγαλύτερο διάστημα.

Η σαμπάνια σερβίρεται δροσερή, όχι όμως παγωμένη. Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματός της, έτσι ώστε να είναι απολαυστική αλλά ταυτόχρονα να εκφράζει ελεύθερα την πολυπλοκότητα των αρωμάτων της, κυμαίνεται από τους 8 βαθμούς Κελσίου για τις απλές, ως τους 10 βαθμούς Κελσίου για τις παλαιωμένες vintage σαμπάνιες.

Διαβάστε την ετικέτα

NV (non-vintage): Μη χρονολογημένη σαμπάνια. Οι περισσότερες σαμπάνιες είναι NV, αφού βασίζονται σε ανάμιξη κρασιών από διαφορετικές χρονιές, τα οποία επέλεξε ο οινοποιός για να επιτύχει ένα συγκεκριμένο στυλ σαμπάνιας.

Vintage (ή Millesime): Σαμπάνια συγκεκριμένης χρονιάς. Η ένδειξη στην ετικέτα ακολουθείται από τη χρονιά. Συνηθίζεται μόνο όταν η εσοδεία μιας χρονιάς ήταν αρκετά καλή για να «σηκώσει» μόνη της μια σαμπάνια. Η πιο πρόσφατη κορυφαία χρονιά ήταν το 1990, ενώ αρκετές χρονιές (1978, 1980, 1991, 1992, 1994) δεν ήταν αρκετά καλές για να «δώσουν» vintage σαμπάνιες.

Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux: Ο βαθμός της ξηρότητας μιας σαμπάνιας, ξεκινώντας από την πιο ξηρή (Extra Brut, 0-6 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο) και καταλήγοντας στην πιο γλυκιά (Doux, πάνω από 55 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο).

Blanc de blancs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο λευκών ποικιλιών, ουσιαστικά δηλαδή από Chardonnay.

Blanc de noirs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή από συνδυασμούς των Pinot Noir και Pinot Meunier.

Rose: Ροζέ χρώματος. Το μοναδικό κρασί στην Ευρώπη που επιτρέπεται να γίνει από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού και όχι από ειδική εκχύλιση, όπως κάθε άλλο ροζέ κρασί.

Cuvee: Αποκλειστικό χαρμάνι (κάτι σαν… copyright) που χρησιμοποιήθηκε στην οινοποίηση μιας συγκεκριμένης σαμπάνιας. Αν αναγράφεται στην ετικέτα υποδηλώνει σπανιότητα, μοναδικότητα και… ακριβότερη τιμή.

Η σαμπάνια δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ ακριβή. Στην αγορά (κάβες- σουπερ μάρκετ) κυκλοφορούν πολλές σαμπάνιες και με 30-40 ευρώ θα βρείτε πολύ αξιόλογες προτάσεις. Ενδεικτικά οι ετικέτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά:

Non-Vintage λευκή

Laurent Perrier Brut
Veuve Clicquot Brut
Moet & Chandon Brut Imperial
Bollinger Special Cuvee Brut
Krug Grande Cuvee
Laurent Perrier Ultra Brut Cuvee
Laurent Perrier Grande Siecle
Moet & Chandon Nectar Imperial
Laurent Perrier Demi-Sec
Veuve Clicquot Demi Sec

Non-Vintage Rose
Laurent Perrier Cuvee Rose Brut
Μoet Βrut Imperial Rose

Vintage λευκή

Champagne Salon 1982, 1983, 1985, 1988, 1995
Bollinger R.D. Extra Brut 1990
Bollinger Grande Annee 1996
Veuve Clicquot La Grande Dame 1996
Laurent Perrier Brut Vintage 1997
Dom Perignon Vintage 1998
Veuve Clicquot Vintage 1999
Moet & Chandon Millesime Blanc 1999

Vintage Rose

Dom Perignon Rose Vintage 1996
Veuve Clicquot La Grande Dame Rose 1996
Laurent Perrier Grande SiZcle Alexandra Rose 1997
Moet & Chandon Millesime Rose 1998
Veuve Clicquot Vintage Rose 2000

Champagne-Dom-Perignon-Vintage

Καλές Γιορτές…

(το post δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο ΝοvusVivendi.blogspot.com)

1 σχόλιο

  1. Πολύ ωραίο άρθρο, συνοπτικό και περιεκτικό!
    Θα το χρησιμοποιήσω σαν αναφορά για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια μου!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *